onsdag 15 maj 2013

Berättelsen om Under, del 1Solen försvinner sakta bortom de nordliga bergens mörka toppar, kvällens skugga lägger sitt dunkla täcke över ett stilla Gråbro. Staden som är byggd nästan helt i sten och härdat timmer ligger där på andra sidan av den stora floden vars vatten stilla rinner söderut för att förenas med gryningssundet många dagsfärder söderut. Floden som är både en källa för mat och vatten för stadens invånare, likaledes ett skydd ifrån de många faror som lurar där. Bortom bergen i väster så sträcker sig det vidsträckta landet som går under namnet Var Garak om man går på urdvärgarna eller Vargagård som det fått heta enligt de gamla folken. Troligast fick det området namnet efter du vilda folk som lever där vilka sägss rida på stora ylande ulvar. Nu har ju inte Västhärd fått utstå så mycket hemskheter ifrån Vargagård utan en enklare väg finns längre norrut vilket leder in i riket Rönnheda. Men farligheterna består men de kan sägas vara mer lokala. I bergen lurar bland annat en lokal sort av bergstroll kallade Undertroll. Nu skulle ju många säga att Gråbro skall skatta sig lyckliga i att ha en sådan enkel sort av troll vilka är snäppet enklare att få ihjäl än den nordligare sorten för att inte att tala om sumptrollen i stinkande träsken öster om Haergard.

Men ej att förglömma kanske man skall nämna den största sevärdheten kring Gråbro. Någon dags färd västerut så ligger ett enormt underjordiskt komplex... en labyrint och likaså befästning som går under namnet Under.

När så mörkret lagt sig över staden och ljusen i fönstren ett efter ett blommar upp. Ett stilla lugn och endast en stilla klang av templets klockor som ringer in dagens sista mässa. Inne i den tvåhövdade ponnyns värdshus tar en gråskäggad man med vana stor ett djupt andetag innan han för en tusende gång skall berätta den stora historien om Under. Folket inne på det hemtrevliga värdshuset tystnar, främst de arma själar som kanske rest så långt för en eller annan anledning till den plats som figurerar i berättelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar