måndag 5 maj 2014

Under: Den första expeditionen, del 1

Eftersom jag flyttar upp till Umeå snart, så kommer jag äntligen efter åratal av frånvaro, kunna spela Rollspel på en jämn basis. Både old school och nytt; jag vet bl a att det kommer bli någon vampyr-kampanj som kommer att dra igång, Grottröj på klossen och sedan mina egna projekt.

UNDER

Snart så är det dags för den första expeditionen till Under. Ett riktigt spännande tillfälle för främst mig som talat mig varm om denna förunderliga plats (här på bloggen dvs) och då också de spelare som har sina förväntningar på Under och dess omgivningar.

[En varningens ord är att den första gruppen består ovetandes av försökskaniner]

De spelbara Raserna

(skrev förut om de spelbara raserna på den här sidan)

Till Under kommer de flesta av Aenglums raser att dras av en eller annan anledning. Sex av dessa raser kommer att vara spelbara vid kampanjens början.

Människor

Inte mycket behöver väl sägas om människorna, de är rätt så standard och vanligt förekommande. Det finns tre distinkta grupper; och dessa är nordmännen, mittmarkarna och sydlingarna. Det är en hel del kulturella, religösa och nationella skillnader på dessa men det är ju främst för att det skall startas krig och annat elände som människorna verkar tycka är så nödvändigt och bra. Under och dess områden runt omkring har haft en hel del bosättningar men pga sitt nuvarande öde läge så kan man inte säga att något folkslag är mer representerat än något annat.
  • Nordmän
Dessa storvuxna män och kvinnor från norra Aenglum är vana att leva i både farlig miljö och ogästvänligt väder. De flesta kommer ifrån små avskilda byar utan större kontakt med omvärlden. Nordmän är ättlingar till folk som funnits på Aenglum sedan urminnes tider. Deras historia är knapphändigt sparad i runskrift på stenblock. Deras hår är mot det ljusare hållet och blågrå ögon och skägg är vanliga karaktärsdrag

  • Sydlingar
Sydlingarna landsteg på kontinenten och grundade det stora riket. De är enligt sig själv de mest upplysta och sanna herrarna av Aenglum. Men imperiet Aenglum är numera i ruiner och sakta och säkert så får de lära sig att samarbeta med andra och kanske se att det är nya tider nu. En Sydling är ofta lite mer mörk i hyn och mörkare hår än sina nordligare kusiner. Det syns att de är komna ifrån mer soliga områden med sjöfart och kuster.

  • Mittmarkarna
Innan Sydlingarna anlände så var det Mittmarkare som hade sina bosättningar på sydkusten och upp mot norr. Numera ser man de nästan uteslutande i inlandet och kungariket Fridshem består nästan uteslutande av Mittmarkare. Röd och brunhåriga och ljuslätta kan man beskriva deras utseende som.Mullvadsfolket

Mullvadarna (som de inte gillar att man kallar dom) var ett besynnerligt djurfolk som kom vandrade ifrån fjärran land i väster och slog sig ner och grundade vad människan bara kallar för mullvadskullarna men som de själva kallar Ard Buria. De är kända som sluga affärsmän och några av de mer kända mullvadarna verkar ha en dragning till den undre världen (och då pratar vi inte om under marken).


Småväxta och halvblinda men kompenserar detta med sin smidighet och vana att leva i mörkret.


Alverna

De Aver som går att spela i Aenglum är Svärdsalver och Svartlingar; (pysslar respektive med svärd eller svartkonst ;) ) Långlivade och mystiska varelser; det sägs att de härstammar från älvor och mystiska väsen.

  • Svärdsalver
Dessa alver som följde med Sydlingarna när de kom till kontinenten slog sig ner på Svärdsöarna redan ifrån början. Deras vackra skinande städer är legendariska. Långt svart hår och böljande kläder är deras kännetecken och ej att förglömma de vackra dödliga svärd de i regel har.

  • Svartalver eller Svartlingar
Dessa mystiska alver har slagit sig ner i människornas land där de ofta med sina uråldriga skatter köpt in sig i samhället och integrerat sig i alla viktiga organ. De håller sig dock i skymundan och det sägs att de pysslar med gamla mäktiga krafter och gudar i mystiska ritualer på deras stora herrgårdar. Sanningen är nog en helt annan men de är rätt så skygga. Deras hud har en gråaktig ton, mörka ögon och kritvitt långt hår. Ofta rätt så aristokratiskt klädda i vackra tyger.

Dvärgarna

Dvärgarna är hårda och skäggiga som aldrig förr. (se Dvärgatid här på bloggen för mer information)

  • Urdvärgar
I de nordliga bergen lever de dvärgar som genom årtusenden fört sitt krig mot mörkret och inkräktare av olika slag. De är färre till antalet nu - decimerade av krig och elände, men likväl stålsatta i sin tro och hängivenhet. Urdvärgarna är kända som stora krigare, och är ofta bepansrade och tungt beväpnade.

  • Nydvärg
I de sydliga bergen lever nydvärgarna som följde med sydlingarna när de kom till Aenglum. Mest kända av nydvärgarna är guldlockarna som lever upp till sitt namn med gyllene hår och blå ögon. Det senaste årtusendet har varit mer skonsamt för dessa dvärgklaner än sina nordliga bröder.

Minotaurerna

Det senaste tillskottet av spelbara raser är Minotaurerna. Stora starka bestar till hälften en tjur och till andra hälften en humanoid av annan valör.

Halvlingarna


Småfolket har små sporadiiska byar i utkanterna av människans land och håller sig för sig själv men förlitar sig på att just människan skall försvara mot eventuella hot. Det finns olika sorters halvlingar så som snöfötter och hårfötter vilka lever på olika breddgrader men de har gemensamt att de är mycket små och är bra på att smyga.
Spelbara klasser i UNDER

(här står det om klasserna)

Krigare (3 olika sorter), utbygdsjägare,  tempelriddare, präst (3 olika sorter), häxjägare, tjuv (3 olika sorter), magiker (3 olika sorter) samt svärdsmagiker. 

Vissa av klasserna kommer nog ändras smått med tiden; kanske falla bort och nya tillkomma. Framtiden får utvisa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar