tisdag 31 juli 2012

Den vandrande köpmannen

En titt på Expertklass 1: Den vandrande köpmannen

Vandrande Köpman
En liten skillnad på Svärd och Svartkonst och Aénglum som kampanjvärld är expertklasserna. Dessa extraklasser som vissa folkslag är berättigade till. Om man ser till att vara en d&d old-school klon är det möjligen inte helt rätt men som kanelen på gröten är det i Aénglum desto mer passande.

Dessa äventyrande köpmän är mer än bara runda gårdfaruhandlare. Nej dessa män och kvinnor är profitsökande entreprenörer med näsa för skatter och hemligheter. Med god läskunskap och matematiska färdigheter via sitt yrke är de som gjorda för att luska ut hemligheter i gamla skattkartor och dammiga gamla böcker.

Vilka kan bli Vandrande köpmän?
Skapandeprocessen i Aénglum är ju rätt slumpartad vilket är en del av charmen. Främst när man spelat rollspel i flera år och redan testat både det ena och det andra och inte bryr sig i att vara bäst på allt längre. Det är Främst om man slår fram "handlare" på social status eller nomad på uppväxt som gör att man kan välja denna expeertklass. En perception på minst 9 är också ett plus.

Varför skall man välja att spela en vandrande köpman? Därför att det är ju hur tufft som helst. En klassisk bild jag ser av en vandrande köpman är nog Dean Corso i Ninth Gate... fast i en fantasymiljö...