onsdag 18 juni 2014

Under: Rosbacka Gård, våning 1

"Livet var bara sommar och sol och kärleken flödade likt floder av vin. Den unge nobla mannen och sin nyblivna fru flyttade in i sina drömmars hem. En vacker gård längst uppe på kullen i Teirums Ro. Skördarna av druvor var överflödiga och allt var salig lycka och ingenting kunde gå fel i denna saga. Men det som inte fick hända hände, för all lycka tar ju slut till sist. Den unga fruns plötsliga död var bara början på slutet för Rosbacka gård. Den unge nobla mannen hade ej något att leva för och även om han stannade ett tag på gården och möjligen försökte göra ett sista tappert försök att driva verksamheten så var det så halvhjärtat att det var dömt att misslyckas.

Han tog det allra nödvändigaste och packade sin kärra, gav order om att gården skulle stängas för gott och bommas igen tills den dagen han skulle återvända. Den dagen skulle aldrig komma.

Nu 20 år senare anlände ett sällskap till Teirums Ro." 

Rosbacka Gård har stått utan så mycket tillsyn under 2 decennier och är på gränsen till rivninsobjekt. Gräset är vildvuxet, färgerna flagnade, brädorna slitna, glasrutorna krossade, taket läcker och troligen 100 andra småfel och stora man kan hitta om man tittar efter.A. Entrén Vildvuxet gräs kring verandan som går längst med hela framsidan av huvudbyggnaden. De stora fönstren runt med huset är halvt igenbommade och slitna. Den stora porten var vacker och dekorerad en gång i tiden men har grånat och den snitsiga klockan man kunde ringa i har rostat och fungerar ej längre.

B. Stora hallen Två stora trappor leder upp till en balkong som går uppe längst med hela hallen. Räcket på balkongen saknar många pinnar och verkar livsfarlig att luta sig mot. Tacksamt att det inte lever en barnfamilj här. Några övertäckta dammiga tavlor längst med väggarna.

C: Biblioteket 
D. Salongen
E. Matsalen
F. Köksingången
G. Köket
H. Stora korridoren
I-L. Gästrummen
M. Stall och Lagerlokal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar